De terugreis
4 januari 2026 - Julianadorp aan Zee, Nederland
Vroeg opgestaan, en de jongens waren meteen begonnen met de dakkoffer te vullen.
Dat moest nu als eerste gedaan worden, dan wisten wat er nog in de achterbank moest. Zoals gewoonlijk zat de auto er propvol, maar alles is wat weer mee terug moesten is ingepakt.
Nog even naar de eigenaresse van het appartement om de sleutels en de afstandbediening van de garage in te leveren en de rekening te betalen.
En natuurlijk om meteen aan te geven dat wij net als voorgaande jaren de aankomende kerstvakantie weer het appartement willen boeken. Maar dan krijgen wij opeens te horen dat wij pas vanaf 27 december in het appartement kunnen. Daar er vorig jaar een familie was die met drie gezinnen gezamenlijk appartementen bij hun hadden geboekt en er vier wilde.🤦🏼♀️😵💫😬
Nou, lekker dan. Balen en tja, hadden ze dit maar meteen gezegd toen we aankwamen. Dan hadden Rob en ik 12 dagen om rond te kijken voor een ander appartement. Een grote teleurstelling dus. Nou, zei ze ....... dan boeken jullie de eerste week ergens anders en komen dan vanaf 27 december bij haar. Ja, daaaaaag, wij zijn niet gek. Ga een beetje halverwege de vakantie verkassen. Ze zoekt maar mooi andere mensen dan voor die week, maar zijn er een beetje klaar mee. Vooral op de manier hoe ze het vertelde, ze wist het al voordat wij arriveerde, dus had het al veel eerder kunnen aangeven. Vorig jaar gaf ze bij ons aan dat we eigenlijk niet elke keer meteen konde boeken en tot februari moesten wachten, totdat de kalender op internet vrij kwam. En nu heeft ze mensen al vorig jaar goedkeuring voor aankomende jaar gegeven.🤔🤔🤔 Prima, dan houdt het op en gaan we zoeken naar een ander appartement en/of plaatsje. We nemen afscheid en beginnen onze reis naar huis.
Op flitmeister staat dat als we in één keer doorrijden dat we rond 22.15 uur thuis zullen aankomen. Maar we houden natuurlijk een aantal plas-, tank- en maaltijdstops.
Het is al meteen enorm druk onderweg, nog voordat we het volgende dorpje bereiken staan we al in de file.
Maargoed we zitten droog, hebben broodjes en drinken in de auto, komt goed.
Uiteindelijk duurt het ruim 2 uur in plaats van 30 minuten om naar de grens van Duitsland te komen. Hebben nog wel net voor de grens even getankt, € 1,45 per liter is wel heel fijn. Maar de lange rit naar de grens was al geen goed voorteken voor de rest van de dag. Dat bleek helaas waarheid, als we van de berg de snelweg naar de grens oprijden, staan we meteen vast en zo bleek het de hele terugreis te gaan. Gelukkig waren de wegen goed schoon, maar wat een files en werkzaamheden in Duitsland. Zoveel hebben we nog nooit op de terugweg gehad. En de één na de andere file die ook door aanrijdingen ontstonden, kwamen we onderweg tegen. Tja, de wegen zijn wel schoon, maar hier en daar toch nog een beetje glad. En als de file eventjes is opgelost, zie je ook meteen automobilisten hard het gas intrappen.
Kan ook niet goed gaan. En dat blijkt ook als er ineens rode kruizen boven 2 van de drie rijbanen komen, waar trouwens iedereen lak aan lijkt te hebben. En er 6 brandweerauto's, 2 ambulances en een aantal politieauto's voorbij omkomen scheuren. En er zelf een politie auto extra rijdt met de mededeling om de reddingsstrook vrij te houden. Daar stonden we dus ook meteen anderhalf uur vast. Maar mensen leren daar schijnbaar niets van, want tja als we eenmaal langs het ongeluk en de uitgebrande auto rijden trappen ze net zo hard het gas weer in. Nou, zo rijden we dus van de ene in de andere file.
Wij hebben de tijd en er is niemand waarvoor we op tijd thuis moeten komen. Ik hou mooi afstand, heb geen zin om elke keer bovenop mijn rem te moeten staan zoals mijn voorgangers.
En zoals je ziet is de files continue één grote lange rij remlichten.
Overal onderweg is het zo druk bij de wegrestaurants en dergelijke, dat we gezamenlijk besluiten om zo ver mogelijk door te rijden. Maar als ik dan op het scherm te zien krijgt dat er weer een ongeluk even verder op is en dat de aankomende file ruim 55 minuten is, draai ik de weg af bij de eerst volgende afslag om daar naar een restaurant te zoeken. Niels ziet dat er een huis ondersteboven staat.
In eerste instantie willen we niet bij de MAC eten en vinden we een pizzeria. Helaas als we daar aankomen blijken we ook daar niet de enige te zijn. Er staat een rij van ruim 20 personen voor de deur open een plekje te wachten. Verder is er niets in de omgeving. Dan toch maar terug naar de MAC, daar dan maar iets eten. Wel fijn en dat er een aantal stopcontacten aanwezig zijn bij het tafeltje, zodat alle mobiele telefoons en powerbanks worden meteen opgeladen. Lars en Iris hebben de bestelling gedaan en we laten ons verrassen. Ze hebben hier zelfs Hamburgs met rosti eronder, dat smaakt erg lekker. En natuurlijk konde ze het niet laten om voor hun broertje een "Happy Meal" te bestellen. 😂🤭
En voor Rob een klein kopje koffie.😂😂😂
Als we heerlijk uitgerust en uitgegeten zijn, besluiten we weer verder te gaan. Het blijkt dat zoals het er nu uitziet wij nog 7 uur moeten rijden, terwijl we al ruim 8 uur erop hebben zitten. We nemen nog even een kopje cappuccino mee voor onderweg, en zoals je op mijn truitje ziet begint het te sneeuwen.
Het begint steeds harder te sneeuwen.
En natuurlijk nog steeds passeren we de ene naar de andere wegwerkzaamheden onderweg. Ruim na 1 uur s'nachts rijden we eindelijk Nederland binnen. Nu nog even een dikke 2 uurtje.
Maarja, we wisten dat het hier glad zou zijn. Maar de temperatuur bleef merendeel rond de 1 en soms even -1, maar dan gaat het ook in Nederland sneeuwen. En dan komen we er weer achter hoe waardeloos hier gestrooid wordt.
Want ook in Duitsland had het onderweg regelmatig gesneeuwd, dan zijn de wegen nog steeds redelijk schoon.
Mar zo ziet het er meteen in Nederland uit. En wordt het steeds langzamer rijden.
Ook zien we langs de weg bij Utrecht een prachtig verlichte molen.
We zijn blij als we rond 4 uur EINDELIJK voor onze deur staan. 🥰
Uitladen komt morgen wel, nu lekker naar bedje. Eerst een kopje thee, waarbij we de kachel meteen aan zetten. Want we waren vergeten te vragen aan Hanneke om de kachel vanochtend voor ons aan te zetten, dus het was thuis nu rond de 7 graden. We hadden deze op antivorst gezet. 🤦🏼♀️🤦🏼♀️❄️🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶🥶
Dit was onze vakantie, bedankt voor de leuke reactie en we hopen dat jullie met veel plezier onze verhalen hebben gelezen.😘❤️
Hanneke:4 januari 2026Jeetje wat een reis. Gelukkig zijn jullie heelhuids terug gekomen. Nu lekker nagenieten...en die kachel🙈 Het stomme is, ik zei nog tegen Rob "ik zal even appen of de kachel nog aan moet" om het daarna compleet te vergeten 🤣🤣
Fam Bartels:4 januari 2026Tja, wij zijn het dus ook totaal vergeten. 🤦🏼♀️😂😂😂🥶🥶🥶
Pap en mam:4 januari 2026Fijn dat jullie weer thuis zijn we zullen de verhalen missen 😘
Fam Bartels:4 januari 2026❤️
Sandy Zwijnenberg:4 januari 2026Nou dat was een beste terugreis zeg ppff. Gelukkig veilig thuis na een fantastische vakantie. Bedankt voor de leuke verhalen 😘
Fam Bartels:5 januari 2026❤️